Fredagsfyran

Frågor kommer från här.1. Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja se som bloggare?
Utan tvivel, JM Coetzee. Även om det var bara en av hans rena, minimalistiska paragrafer varannan vecka. Jag tror förresten att han inte skriver hans romaner snabbare än det. Jag undrar därför om det betyder att Coetzee inte skulle orka skriva fler böcker om han började blogga.

2. Borde fler bloggare försöka ge ut sina anteckningar i bokform (se”Supermamman“)?

Ja, så länge det inte är deras blogg innehåll som blir förlagt som bok; bloggar och böcker är helt annorlunda litterära former och jag tror att det som passar bra i en blogg blir mindre i en bok. Förresten är bloggkompetenser helt annorlunda som romanförfattarekompetenser. En kompis sa en gång, “bloggers are novelists with ADD.” Jag håller med. Det finns människor som kan båda, men det är inte självklart.

Vi kommer att se hur Belle de Jour gör det. Om hennes roman dokumentär blir en sexy version av Bridget Jones’s Diary kan det funka. Men Helen Fielding skrev aldrig hennes bok kronologiskt, som en verklig dagbok. En roman blir bra om berättelsen har en stor struktur (en “dramatic arch”), och det klarar man inte genom att skriva på ett rent kronologiskt sätt, som på en blogg (utan att vara ett geni).

Jag utesluter inte att man får publicera en novellsamling av blogginlägg, men noveller inte heller är vad flesta bloggare skriver på deras bloggar.

Förresten: Jag tycker faktiskt inte om att man tar bort blogginläggen från webben när de blir förlagt som en bok. Det är mot min bloggaretik. Bättre att skriva nya grejor för boken.

3. Skulle DIN blogg kunna redigeras om till bok?
Nej, tack.

4. Vore en bok skriven i bloggform (en post = ett kapitel), en bra idé?
Ja, om författare har skrivit och redigerad mesta av innehållet innan att hon börjar publicerar det som en blogg, så att vi läsare kan nöja oss av en riktig handling. Till slut, det är mycket svårare för en blogg att bli en bra bok än för en bok att bli en bra blogg.

2 thoughts on “Fredagsfyran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *