Regeringens länkningspolicy

The website of the government of Sweden has a linking policy which states: “Specify the link to www.sweden.gov.se and www.regeringen.se in a neutral manner.” (My italics.) It’s funny, but it’s also stupid. Imagine enforcing that linking policy among bloggers. Or on company websites — It would be a PR fiasco. Why can governments get away with it?Jag tycker inte om dumma “terms of use” policy. Jag tycker inte heller om länkningspolicy (och Boing boing inte heller).

Regeringens nya webbplats har en Länkningspolicy. Det börjar så:

Länka gärna till www.regeringen.se och www.sweden.gov.se, men tänk på att:

  • Ange länken till www.regeringen.se och www.sweden.gov.se på ett neutralt sätt.

    Jag tycker att det är jättedumt. Får man verkligen inte kritisera webbplatsen när man gör en länk till den? Kan du inbilla dig om bloggar använde samma länkningspolicyn?

    7 thoughts on “Regeringens länkningspolicy

    1. En regering är en annan sak som en blog. Det är självklart att de inte vill att man skriva negativa grejer om websidan. Regeringens websidan har andra måler, t.e. informationsförselse. Det handlar inte om meningar, som i blogsidor.

    2. Efter at ha kollat i ordboken, tror jag att jag kanske har fel:
      Inbilla har tydligen tre betydelser, varav den tredie är neutral, och troligen skulle vara ok, så som du använder ordet här:
      1) få (ngn) att tro ngt som saknar grund 〈SYN. slå i, intala〉: han försökte inbilla polisen att han var utlänning; verkliga och inbillade spioner
      2) (ofta refl.) felaktigt föreställa sig: hon inbillade sig allt möjligt i mörkret
      3) (ibl. äv. neutralt) föreställa sig: jag inbillar mig att diskussionen skulle vinna på en större saklighet.
      Så om ingen svensk protesterar, då är det troligen ditt användande som är rätt och jag har fel.
      (Men på danska skulle det aldrig gå; vi skiljar på att ‘bilde sig noget ind’ og att ‘forestille sig noget’).

    3. De kan önska vad de vill på sin sajt, hur du sedan väljer att länka till dem är din sak. I grunden tror jag att en privatperson har bättre möjlighet att sätta dit dig för förtal än vad en myndighet har. De ska per automatik vara mer stryktåliga, i en demokrati.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *