Bloggforum postmortem

Update 2004-11-16: My dad just asked if Bloggforum was “dead”. Er, no. In English, you can use the term “postmortem” for any analysis of an event once it’s over.Jag vill först bara sätta på “papper” (på blogg?) vad jag sade på början av bloggforum. Tack till er som skriver de bloggar som jag har läst de två sista åren. Det är genom att läsa er att jag har lärt mig svenska (alla fäller fel här är alltså nu era fäller fel). Tack till Chris Bell av Directions in Music, som var helt kommande med sin tekniska hjälp när det blev klart att vi skulle behöva högtalare och mikrofoner. Tack till Nicklas Lundblad och Stockholms Handelskammare, som sponsrade entusiast den här “ljudlösning” när vi frågade dem sent förra veckan. Och stortack till Mikael Zackrisson på Internetworld, som insåg från början att det skulle kunna funkar när Erik och jag berättade om Bloggforum och att vi behövde en lokal. Till slut, tack till alla paneldebattdeltagare, några av vilka kom hit till Stockholm nästan från Danmark och Finland, tror jag.

Några snabba funderingar:

När jag kollade fotona på Chadies blogg, hittade jag ett av Annica Tiger, och tyckte det var synd att jag inte hade kännt igen henne när jag var på Bloggforum. Jag tror jag har missad många människor så, helt enkelt därför att det var svårt att länka bloggar med namn med ansikte. Det är kanske eftersom att det var den första gång att vi bloggare träffade varannan på sådan sätt. Det finns ingen historia av sociala samtal (större än bloggmiddagar) bland svenska bloggare, som det finns till exempel i New York varje månad. Något vi kan jobba på, kanske.

Med min daligt svenska förstådde jag inte allt som diskuterats på bloggforums paneldebatter (varför skrattade man varje gång att Gustav sade något?), men paneldebattdeltagare var alla jättekunniga och engagerad, även artlig mot varannan. Jag tror att det sista kommer att ändras när vi börja känner varannan bättre — kanske kommer vi då att raljera (tack Lexin) varannan lite mer nästa gång.

Jag tycker också att nästa Bloggforum kan ha mer bidrag från publiken — som ett riktigt forum, faktiskt.

Jag är naturligtvisst intresserad om era feedback, så att vi kan göra nästa Bloggforum bättre. Javisst, fler kvinnor, men vad mer? När behövs en till forum? Om sex månader? Om ett år? Aldrig igen? Och vad tänker ni om vi hade en bloggkväll varje månad, kanske varje månadens första måndag på Tranan, bara om att snacka om bloggar (eller om allt utan bloggar)?

Sista fundering: Även om Bloggforum kan betyda att fler svenska tidningar kommer att skriva om bloggar som fenomen, skulle det vara synd om det var den endaste orsak för att ha sådana forum. Det är kanske fortfarande sant att vår störste dröm som bloggare förblir att vara skrivit om i “gamla media” (tyvärr). Men Bloggforum behöver vara mer än marketing eller PR för bloggfenomenet. Så länge att vi kan göra det finns orsak för att ha fler Bloggforum. Tycker jag.

13 thoughts on “Bloggforum postmortem

  1. Tack för att ni gjort det möjligt för ett forum. Du undrade varför folk skrattade åt Gustav så kan jag berätta att Gustav är väldigt underfundig. Han har dessutom rätt timing när han spetsade sina kommentarer.
    Jag tror som du att vi kanske måste träffas under mer informella förhållande.
    Jag föreslog att man kunde träffas bloggare emellan över en skål soppa så här i kyliga norden och prata om bloggens framtid.

  2. Klart att det finns behov av fler bloggforum! Men räkna inte med att jag orkar ta mig till Stockholm varje månad. Kanske en eller högst två gånger om året 😉
    En förändring som jag tycker skulle vara intressant är att dra ner på andelen politiker/samhällsdebattörer/journalister bland paneldeltagarna. Nu kanske det är jag som är insnöad eftersom jag sällan läser den typen av bloggar, men mycket av det som diskuterades kändes lite främmande för mig.

  3. Roger,
    Jag tycker också att det vore bra ändra ämne nästa gång. Dock var format bra, tycker jag – 3 debatter, en halv timme var, 3-4 på var panel, med moderator. Man tröttnade alldrig under debatterna.

  4. Bloggarstammbord

    Stefan föreslår regelbundna bloggarträffar i Stockholm. Varje månad rentav. Ausgezeichnet! Då blir det ju som ett stammbord liksom. Så kontinentalt! Jag är förståss på. Träffas man så ofta blir det ju lite avdramatiserat och man dyker upp de gånger man…

  5. På svenska! Det var nästan så att jag inte noterade det men det var något som var lite nytt med bloggen.
    Du och Erik förtjänar ett stort tack för att ni ordnade Bloggforum. Det var roligt att se hur alla bloggarns ser ut “på riktigt”.
    Tack tack!

  6. Att ta in publiken mer nästa gång låter som en bra idé. Sen var det lite synd att ha en så absolut deadline – till 19.30 men inte längre. Visserligen kunde man dra vidare till Tranan för fortsatta samtal, men där var det bullrigt och svårt att veta exakt vilka som “hörde till oss”.
    Jag håller med Roger ovan om att fördelningen i panelerna kändes lite “sned” – hade velat se mer “vanligt folk” där.
    Detta sagt var iaf Bloggforum en positiv upplevelse och jag ser gärna en uppföljning. Tack för att du och Erik ordnade detta!

  7. Tack Stefan för att du och Erik gjorde detta forum möjligt. Och det var kul att träffa andra bloggare live, även om många hardcore-bloggare verkar vilja se färre bloggare 1)med kostym 2)som är män 3)står till höger om Marx 4) och har ett yrke inom kommunikation/media
    Jag tror att “vanligt folk” får vänja sig vid att professionella kommunikatörer och opinionsbildare tar till sig bloggmediet. Det gör dem (oss?) inte till oäkta bloggare. Jag tror istället att det kan utveckla mediet.
    Ser fram emot en fortsättning.

  8. Hans, jag håller med, faktiskt. Jag tror inte att blogging är en “zero-sum game”, inte heller att det är en klubb med regler, och det betyder att det finns plats för alla sorters bloggar. Det skulle vara synd om de som jobbar i “suits” inte fick komma till Bloggforum.
    Just nu tycker jag att kommande Bloggforum borde fokusera på vad är ny och innovativt i blogosfär — båda från teknologiskt och sociologiskt perspektiv. I sex månader kommer vi säkert att ha saker om att prata om som vi inte ens har en åning om idag.

  9. Tack från mig också… jättebra gjort.
    (Om paneldebatörer, tycker jag vad är mest viktigt är att 1) de som deltar har något nytänkande att säga och 2) de är ganska vana – och bra, förstås – att prata framför en publik. Och det har ni gjort den här gången.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *