Jinge.se

Ikväll försökte jag lämna en kommentar till ett inlägg hos jinge.se om Bloggforums förment fördomen. Det fanns 19 kommentarer redan. Jinge påstådde att flesta deltagare på forumet var höger, så jag skrev:

Även om vi inte hade 50/50 män/kvinnor på Bloggforum, hade vi 50/50 höger/vänster, precis så att vi inte skulle ha sådan debatt som här. Kolla själv:

Per Gudmundson: höger
Dick Erixon: höger
Rasmus Fleischer: vänster
Rosemari Södergren: vänster
Johan Norberg: höger
Erik Stattin: ingen aning
Stephanie Hendrick: ingen aning
Gustav Holmberg: ingen aning
Roger Johansson: ingen aning
Henrik Torstensson: ingen aning
Mark Comerford: vänster
Hans Kullin: vänster
PJ Anders Linder: höger
Billy McCormac: höger
Jonas Söderström: vänster

Verkade inte vara en höger propaganda exercis, eller hur?

Därför att Jinge modererar sina kommentarer (enligt Jinge), blev min kommentar inte publicerad genast. Jag väntade, kollade, väntade, kollade… Slutligen blev det inte publicerad; istället blev alla kommentarer raderad, ersätt med:

Eftersom en läsare publicerade en lista på hur alla i panelen röstade i riksdagsvalet så tog jag bort samtliga kommentarer. Jag tror inte att det är förenligt med PUL att förteckna paritympatier även om över 90% pekar på (m) och (kd)..

Jag gillar det verkligen inte när man frågar om kommentarer men man inte respekterar dem. Jinge, varför skulle vi någonsin igen försöka skriver något hos dig? Det betyder bara att du kommer att få dåliga recensioner som här ovan.

16 thoughts on “Jinge.se

  1. Att använda PUL som ursäkt känns igen från myndighetssverige där PUL har blivit synonymt med “vill inte svara, vill dölja”.
    Det finns en berättigad kritik mot Internet Worlds artikel, men det hade det goda med sig att diskussionen om blogosfärens sammansättning kom igång. Politiskt sätt har det varit högern som var tongivande, inte av konsperitoriska skäl utan av det enkla skälet att de var tidigt te.
    Detta diskuterades av många (inkl. mig) och har börjat förändats Ex. vis iom obunden.se.
    Men Jinge har aldrig visat en fallenhet för nyanser.

  2. Politisk åsiktsregistrering är så vitt jag vet inte tllåtet i Sverige, och genom valhemligheten har alla rätt att hålla sina politiska sympatier för sig själva. Då kanske det inte är så bra att utan personernas godkännande lista deras åsikter i ett så öppet medium som internet.
    Enklast för Jinge hade ju varit att ta bort det avsnittet i inlägget och konstatera att det var 50/50 och låta det vara så. Kanske kan vara en idé här också…

  3. Det skulle jag också vilja. Terminologi “höger” och “vänster” är så tröttnad att det blir nästan meningslöst. Men i kontexten av kommentarer som är nu raderad hos Jinge betydde det något.

  4. Nej, jag är inte vänster. Jag är inte höger heller.
    Jag är buddhist och den självklara konsekvensen av det är att sympatisera med vänstervisioner om samhällsbyggande. Men det är följden av grunden.

  5. Det är sant att om man skriver t.ex. “Göran Persson är socialdemokrat” så bryter man – under ytterligare en del förutsättningar som jag inte orkar upprepa här- mot PUL. Men i bloggosfären borde allt det där ha röjts undan genom det s.k. Ramsbrofallet som jag inte heller orkar upprepa här. – Om man inte skulle få skriva om hur man uppfattar personer politiska åsikter bortfaller ju grunden för det mesta av politisk/sammhällskritisk bloggning.
    Nu kan man ju säga att Göran Persson och Toni Blair (höger) är en sak, Chadie och Patrick en annnan. Men eftersom vi (ni) nu diskuterar just bloggeriets politiska struktur så får nog de värderade kollegorna tåla att så sker. Jag tycker Stefans lista var alldeles utmärkt och ett bra inlägg i debatten. Tycker någon att h/h blivit felklassificerad så får den personen protestera. Den som sig i leken ger…
    F.ö. är jag mycket glad att både jag själv och min datorutrustning inte befinner sig inom Sveriges gränser och därigenom undkommer PUL:s bläckfiskliknande och klibbiga tentakler. Är det nån som vill ha en åsikt registrerad så är det barat höra av sig..;-)

  6. Bengt O: Jag tror inte att man bryter mot PUL om man skriver att Göran Persson är Socialdemokrat. Det är ju ett lika stort faktum som att han har glasögon. Det är inte i syfte att skada honom.
    Att du skulle kunna komma undan PUL för att du är i ett annat land – är det fastställt? Dina texter riktar sig mot en svensk publik och gäller således, som jag förstått det, under svensk lagstiftning.

  7. Jorå Patrick, om du inte är skydddad av trycksfrihetslagen (och det är du inte) får du inte registrera att GP är socialdemokrat (såvida det inte är för privata ändamål.) Men eftersom det finns ett HD-domslut (Ramsbro) som troligen innebär att sånt här som vi håller på med räknas som ‘journalistisk’ verksamhet (det sägs speciellt att det inte finns några kvalitetskrav!) kanske du klarar dig. Mig får ni aldrig, aldrig tag på eftersom
    Denna lag gäller för sådana personuppgiftsansvariga som är etablerade i Sverige. Lagen tillämpas också när den personuppgiftsansvarige är etablerad i tredje land men för behandlingen av personuppgifter använder sig av utrustning som finns i Sverige.. Så jag sitier här i utlandet och skriver på min utländska datamaskin: Patrick är en sympatisk kille som har åsikten att det borde vara fred i världen! Och ni kan inte göra nånting åt det!
    Det fanns en person som heter Mikael Pawlo som verkar vara hemma på det här, kan inte han yttra sig?
    Mer hinner jag inte med på julaftonen. God Jul til er allesammans, det är min ärliga åsikt.

  8. Jag tyckte sammansättningen på bloggforum var när det gäller bredd i politisk åskådning helt okej…
    Det är nog enkelt att “moderera” i sin egen åsikt. Därför bör man nog läsa modererade forum med filter och vara kritisk.
    Allt man läser har oftast en agenda. Vilken agendan är döljer sig i personen bakom.
    Så fort vi öppnar munnen så väljer vi våra ord. Jag själv tycker att debatt ska vara öppen. Det blir annars väldigt svårt att följa argument och motargument.

  9. Listor som dessa tenderar att snabbt bli ett slags “sanning”, så till protokollet vill jag bara tillföra att ni gärna får gissa min politiska läggning, men att ovanstående etikett inte med nödvändighet är sann. Eller…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *