Initiativ till initiativ

F! Det synes vara lätt starta upp ett eget politiskt initiativ som F!. Man samlar ihop några likasinnade människor, skriver ett manifest, leker med en logotyp i Word, och ringer media. Det borde fler människor göra, faktiskt. Härmed några förslag:

F. Som F!, men med en mer nykter analys av frågan, utan skattefuskare eller sjukskrivna i styrelse, och med löftet att endast använda demokratiska metoder. Analysen skulle försöka svara på varför regeringens policy har försämrat löneskillnaderna mellan kvinnor och män i jämförelse med resten av Europa och USA, och varför det finns mycket färre kvinnliga VDar i Sverige än i USA (1.5% mot 11%). Analysen skulle åtminstone ifrågasätta om man behöver mer av regeringens policy, eller kanske mindre.

F. skulle också påstå att de flesta av världens kvinnor inte är svenska, och om man vill hjälpa så många kvinnor som möjligt skulle man kunna göra det genom policy som försöker göra U-länder rikare så snabbt som möjligt, så att kvinnorna där får tillgång till egna resurser. Att det också betyder att män blir rikare skulle inte vara ett problem, därför att F. tycker att män är helt okej, och att de flesta inte “våldtar kvinnor och flickor” eller “utsätter dagligen kvinnor för våld.”

F? Som F., men riktad till feministnyfikna. Manifestet heter “Feminism for Dummies” och de gör reklam på TV under pauserna i hockeymatcher. De skulle försöka berätta för män varför de också borde vara feminister: Inte bara därför att ungefär 50% av deras ättlingar kommer att vara kvinnor, men också därför att det betyder att samhället kan utvecklas mycket mer effektivt, vilket är bra för alla. F? skulle också försöka övertyga män om att vara feminist inte betyder att tänka som Schyman.

PFFT! Riktat till anti-feministerna, såklart. Skulle föreslå samma policy som F! men med motiveringen att det hindrar kvinnor.

YF; Jag tänker faktiskt starta upp detta initiativ. Idéen är att fokusera på att främja och skydda yttrandefriheten på ett följdriktigt sätt här i Sverige. Det betyder att vara emot PUL som den ser ut nu, mot en bred tolkning av lagen mot hets mot folkgrupp, mot den otroligt dumma lagen beträffande cookies, mot lagen som brottsförklarar omodererade kommentarer, och mot lagar som kränker yttrandefriheten bara därför att det underlättar tillämpningen av andra lagar — vilket skulle hända med maskeringsförbudet, till exempel.

Motivering är att förstärka samhället genom fri debatt. Men det är ju inte en slump att YFs syfte motsvarar till vad jag anser är bloggarnas egen fördel: Rätt att uttala vad man tycker är sant, även om andra tycker det är pinsamt.

För att YF; ska lyckas, är det viktigt att det inte blir ett höger- eller vänsterprojekt. Även om yttrandefriheten upptar en del av Frihetsfrontens manifest, skulle YF; inte befatta sig med de ekonomiska slutsatserna och inte heller frågor kring copyright eller ägande av IP. YF; skulle snarare vara en Svensk version av ACLU (American Civil Liberties Union), som kämpar för yttrandefrihet och religionsfrihet (och frihet från religion). I USA är ACLU regelbundet demoniserat av högern; detta borde försäkra dem på vänstern att YF; inte är en nyliberal komplott för att ytterligare dela upp deras röst ännu mer än Schymans initiativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *